Entrevista a l’Ateneu Vilanoví

28 maig

ImageL’Ateneu Vilanoví va obrir les portes ara fa 2 anys, a la Plaça de les Casernes. En aquests dos anys s’hi han desenvolupat desenes d’activitats, de caire social, cultural i polític. L’Ateneu, a més, és la seu de diversos col·lectius: la CUP, l’agrupació ecologista APMA, la cooperativa de consum La Vinagreta, l’Assemblea de Joves de Vilanova i l’entitat cultural Desperta! A banda, s’ha implicat en la dinamització de plataformas locals com Unitat contra el Feixisme i el Racisme, VNG per la Independencia o l’Assemblea pels Drets Socials del Garraf. Parlem amb tres persones implicades en l’Ateneu des de diferents instàncies, la Laia Capdet, el Carlos de Santiago i la Marina Barroso, per saber què és i què vol ser aquesta entitat.

Comencem pel dret: com definiríeu què és l’Ateneu?

Laia: L’Ateneu és un punt de trobada de diferents persones i col·lectius que treballem per a la transformació social, política i cultural del nostre entorn, des del més proper fins al de tots els Països Catalans.

Carlos: Per a mi l’Ateneu ha de ser la casa que doni cabuda als moviments socials de la nostra vila.

Marina: Actualment  el definiría com un espai compartit per a diverses entitats i moviments socials de Vilanova en estat de revisió per esdevenir un espai més plural i més obert a la ciutadania.

A l’Ateneu hi ha un barreja com a mínim interessant de col·lectius, activitats i persones: què és que ho relliga tot i dóna el mínim comú per a un projecte compartit?

Carlos: Bàsicament que es tracta de col·lectius, activitats i persones amb un objectiu comú: actitud crítica i transformació social.

Laia: Segurament és això, que tots partim del mateix esperit crític vers les dinàmiques de funcionament de la nostra societat actual, en tots els seus àmbits: polític, cultural, mediambiental, dels drets socials…

Marina: Hi ha una voluntat compartida de construir alternatives vers un altre model social, cultural i polític però personalment crec que manca una identitat o  sentiment de grup. Des del meu punt de vista, l’Ateneu a dia d’avui no és o no té un projecte compartit entre els diferents col·lectius que fan ús de l’espai o entre els seus socis i/o usuaris. Aquest és per tant, un repte de futur!

 Com s’organitza l’entitat? Qui en forma part?

Marina: Crec que la Laia i el Carlos ho podem explicar amb molt més fonament de causa. 😉

Carlos: L’entitat s’organitza a partir d’una junta que vetlla per la gestió del local i el funcionament del dia a dia, però la riquesa de l’entitat recau en els grups de treball formats pels socis i els col·lectius als que dona aixopluc. Entre la junta, els grups de treball i els col·lectius es genera l’activitat de l’Ateneu. I en formen part totes aquelles persones que son socis i alhora totes aquelles que pertanyen a algun d’aquest col·lectius, siguin o no socis de l’Ateneu.

Laia: Inicialment l’ateneu va començar a organitzar-se com  una entitat assambleària, que delegava la gestió diària de l’espai i de les seves activitats a una junta escollida per la mateixa assemblea. L’experiència del funcionament d’aquests dos anys ens ha portat a canviar aquest sistema organitzatiu, creant més comissions de treball per tal que es puguin repartir més i millor les tasques que genera el projecte i no quedi tot en mans d’unes poques persones. Ara som un centenar de socis i sòcies individuals, cinc entitats i junts movem un entorn d’unes 200 persones.
   

Quin creieu que és el paper de l’Ateneu en la societat vilanovina o quin hauria de ser en el futur?

Laia: L’Ateneu ha de ser l’aixopluc de la consciència crítica i transformadora de la nostra vila, en el màxim de vessants possibles. Des del seu naixement i per a massa gent som “l’ateneu de la CUP”, perquè és el col·lectiu potser més visible dels que estem a l’Ateneu, cal trencar aquest tòpic i que tothom entegui que l’ateneu és de tots i totes les que ens el creiem, el construïm i el volem fer nostre.

Marina: Penso que la seva tasca ha de ser promoure i facilitar un canvi de model social, cultural i polític, fomentant les sinèrgies entre els col·lectius i moviments socials i obrint-se a la ciutadania.  Hi ha una frase que m’agrada que descriu el potencial de fer xarxa: “La intel.ligència col.lectiva és la suma de les individuals, però la col.laborativa és la seva multiplicació!”

Carlos: L’Ateneu hauria de ser l’eina mitjançant la qual es vertebrin els moviments socials de la nostra vila, un lloc on es puguin trobar, treballar plegats i alhora puguin donar a conéixer els seus projectes a tots els ciutadans.

En dos anys heu fet molta feina, quins són els reptes i què heu previst per al futur?

Carlos: El principal repte és arribar a molta mes gent. Tot i portar dos anys treballant encara hi ha molta gent a Vilanova que no és conscient que a la seva vila hi ha un Ateneu. Hem d’intentar tenir mes presència i a partir d’aquí créixer, tant en massa social com en col·lectius als que els interessi el punt de trobada que ofereix l’Ateneu i vulguin sumar-se..

Laia: Sí, el principal repte és donar-nos a conèixer i engrescar al màxim de persones a participar en el projecte. Cal que el màxim de vilanovins i vilanovines coneguin qui som, què fem i vulguin venir als nostres actes, només així serà possible anar creixent com a entitat. Ara mateix la prioritat és la difusió, no només del nostre programa d’activitats, sinó de la nostra essència i raó d’èsser.

Marina: Els principals reptes de cara el futur són treballar per a una major implicació dels socis i les entitats a través del treball per comissions, dinamitzar l’agenda d’activitats o millorar-ne  la difusió per tal de fer-les arribar a tota la ciutadania.

Des de La Vinagreta, cooperativa de consum de productes ecològics vinculada a l’Ateneu, volem  participar activament en aquesta tasca de dinamització i difusió. Fins ara hem hagut de dedicar la major part de la nostra energia en organitzar les comandes i altres aspectes logístics però un dels nostres reptes de futur és explicar quins són els pilars de la nostra existència i aportar el nostre granet de sorra per avançar cap a un canvi de model de consum a través de l’organització de xerrades, tallers i actes diversos!

Què diríeu als vilanovins i vilanovins per animar-los a participar de l’Ateneu?

Carlos: Que es tracta d’un espai on, al contrari del que es pot pensar, podran trobar gent amb interessos i inquietuds prou diversos per trobar-hi afinitats, i que a partir del funcionament assembleari mitjançant el qual funcionem, tindran llibertat total per participar, criticar i proposar aquelles activitats que potser no tenen cabuda a la resta d’entitats que forment part de la vila.

Marina: L’Ateneu no és el local de la CUP, també és l’espai de la Vinagreta o el vostre! Tot i que la CUP el va promoure, en financia parcialment les seves despeses i en fa ús, juntament amb d’altres col·lectius, és un espai obert a qualsevol persona o entitat interessada en avançar vers la transformació social. Nosaltres, com a cooperativa de consum de productes ecològics, hi desenvolupem la nostra tasca quotidiana i sempre hi hem estat ben acollits. Ens agradaria que l’Ateneu es convertís en un espai amb més contingut, diversitat de gent i projectes i un major sentiment de grup. Us convidem a fer ús del bar, visitar les exposicions, informar-vos de la programació d’activitats (en les que hi estem treballant!) o exposar les necessitats del vostre col·lectiu.

Laia: I que ningú no regala res en aquesta societat en crisi i si volem espais autogestionats, autònoms, crítics i populars, els hem de fer entre totes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: