“Una colla castellera és un bon model per aplicar a la nostra vida quotidiana”

11 abr.

Entrevista a Marc Ortiz de Urbina, cap de pinyes dels Bordegassos de Vilanova

La Busca Digital entrevista Marc Ortiz de Urbina, cap de pinyes dels Bordegassos de Vilanova. La colla castellera de la camisa groc terrós enguany celebra el seu quarantè aniversari i ho fa després d’haver recuperat la temporada passada la categoria de colla de vuit. Ara, el repte serà consolidar els passos endavant de la temporada passada i no renunciar a donar-ne de nous.

Què fa que una persona decideixi fer castells?
Els motius poden ser ben diversos. Hi ha persones que fan castells perquè ho troben un espectacle d’una gran bellesa plàstica. A d’altres els agrada mantenir viva una tradició catalana que ve de lluny i està molt arrelada al territori. D’altres s’ho agafen com una manera de fer vilanovisme, o perquè permet implicar-se com a part d’un col•lectiu i compartir un objectiu amb molta altra gent… I d’altres en fan perquè fer castells és una de les millors maneres de cremar adrenalina que es coneixen. Generalment, aquest motius es combinen entre si. La gràcia dels castells és que cadascú els pot interpretar a la seva manera.

S’acostuma a parlar molt positivament dels valors dels castells…
Sí, i cal que la reiteració no ho converteixi en un tòpic que s’acaba buidant de contingut. Els valors que es desprenen del funcionament d’una colla castellera són tota una lliçó vital. Costaria trobar altres activitats que deixessin tan clar que, per millorar, l’esforç de tothom és molt important. I que al llarg de tota la vida tenim coses a aportar al col•lectiu. I el col•lectiu també ens les aporta a nosaltres!

Quins creus que són els valors dels castells?
El primer valor és clar; tothom és important i necessari, a la vegada que ningú no és imprescindible. Als castells tothom té alguna cosa a aportar-hi, sigui quin sigui el seu físic, la intel•ligència o l’edat. Des dels cinc anys (quan es pot començar a pujar) fins a la vellesa, tothom té coses a aportar per tirar endavant la colla. A la colla li caldrà gent alta, baixa, forta, lleugera, prima, grassa, jove, veterana… Tothom qui vol pot aportar el seu granet de sorra i ajudar d’una manera o altra perquè la colla millori, fins i tot en el cas que no pugui posar-se a la pinya. Un altre valor important és la cultura de l’esforç. Als castells ningú no et regala res. Si una colla vol fer grans castells, ha de treballar de valent perquè l’èxit no arriba de casualitat. El llistat de valors castellers seria inacabable: solidaritat, responsabilitat envers un mateix i els altres, capacitat d’integració… Una colla castellera és un model que aniria la mar de bé que tots plegats apliquéssim a la nostra vida quotidiana.

Vilanova és prou castellera?
Vilanova té una llarga tradició castellera al darrere. Cal tenir present que som la cinquena plaça castellera amb més activitat documentada al llarg de tot el segle XIX, només pel darrere de Vilafranca, Tarragona, Valls i el Vendrell. Això, sense que hi hagués colla pròpia. Els castells van arrelar a Vilanova des de ben d’hora. La prova és que també aquí, a l’actual plaça Pau Casals, és on una de les colles de Xiquets de Valls va completar el tercer castell de nou documentat de tota la història. La tradició ve de lluny i ha arrelat amb força, mantenint l’activitat regular al llarg del segle XX i amb colla pròpia des del 1972. Totes les colles sempre volem que vingui més gent, perquè és el que et permet seguir millorant i assajar reptes més valuosos, però això passa a tot arreu. Els castells estan molt vinculats al calendari festiu, i ningú no pot negar que a la diada gran de festa major la plaça de la Vila és una de les que congrega més aficionats de tot el món casteller.

Què fan els Bordegassos per divulgar els castells?
A banda de potenciar més que mai al nostre calendari les diades a les festes majors de barri, els nostres tallers castellers a les escoles cada cop estan més consolidats. Oferim a través del PAE dos tipus de tallers segons l’edat, adreçats a ajudar a entendre el funcionament dels castells i tot el que se’n desprèn. La resposta és molt positiva; ja gairebé no queda cap escola que no ens hagi sol•licitat els tallers. De mitjana, cada any devem fer una trentena llarga de sessions. A més, tenim clar que l’objectiu no és anar a reclutar ningú; l’objectiu és que els nens i nenes de Vilanova sàpiguen interpretar i gaudir una actuació castellera. És més aviat una inversió de futur.

D’altra banda, recentment hem recuperat l’Escola de castells. Són sessions teòriques i pràctiques que tenen lloc cada dimecres a dos quarts de set de la tarda al nostre local i que tenen com a objectiu dotar de coneixements tècnics i històrics tant els castellers més novells com els aficionats que sentin curiositat. De moment també ha arrencat amb èxit. És una bona manera de transmetre uns coneixements que el ritme dels assajos no sempre permetria comunicar en profunditat. I naturalment, la millor promoció dels castells és que puguem oferir bones diades a plaça. L’èpica torre de set de la festa major passada va disparar sorprenentment l’entrada de nous castellers a la colla.

L’any 2012 és any de Concurs de castells… Què faran els Bordegassos?
Mantindrem la coherència de sempre; decidir què fem en una assemblea extraordinària. Al contrari del que a vegades es diu, els Bordegassos no som ni proconcurs ni anticoncurs. El que som és profundament democràtics. Com que és evident que el concurs té unes característiques especials que el fan diferent de la resta de diades, si es confirma que hi estem classificats (virtualment ja es pot dir que sí), celebrarem una assemblea per debatre i decidir què fa la colla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: