Entrevista amb Francesc Mayné, representant del col•lectiu de mares i pares de l´Escola Pasífae que han estat lluitant per la seva consolidació

5 març

L’ESCOLA PASÍFAE ES FUSIONA AMB EL SANT JORDI I ES QUEDA SENSE EDFICI PROPI

El Departament d’Ensenyament va comunicar dimecres passat a l’AMPA de l’escola Pasífae que l’edifici nou no es construiria i que ja no es farien preinscripcions a P3 per al curs 2012-2013. La decisió suposa que el curs vinent els germans dels alumnes actuals hauran d’anar ja a l’escola Sant Jordi. L’Administració, a més, no ha fixat cap calendari de les obres d’ampliació necessàries.

Per tal de saber com ha anat tot, podríem fer un repàs de la trajectòria de l’escola i del conflicte?

L’escola es va obrir el curs 2008-2009, és a dir que fa quatre cursos que funciona en barracons. Actualment hi ha 180 nens distribuïts en dues línies fins a P4 i una des de P5 fins a 3r de Primària. I tot i que els barracons estan en bones condicions, nosaltres volíem tenir una escola definitiva amb edifici propi i en condicions com tothom, i hem estat lluitant per aconseguir-ho. Des del Departament d’Ensenyament, però, se’ns havia dit sempre que no hi havia diners per fer-la.

Hi havia cap compromís previ?

En una entrevista amb l’anterior alcalde, el senyor Elena, ens va comentar que no hi havia cap problema per a la construcció de l’escola, que es faria quan l’Ajuntament rebés els diners de l’Institut Baix a Mar. Però això, esclar, ho va dir l’anterior govern municipal. Mentrestant hi va haver les eleccions tant a la Generalitat com a l’Ajuntament, i la crisi, i Convergència no ho veia de la mateixa manera.

Els terrenys per a la nova escola ja estaven cedits?

Sí, sí, els terrenys a la Bòbila per fer l’edifici nou ja estaven cedits. L’Ajuntament ja havia fet aquest pas que li correspon. Es va fer en l’època en què es pensava que tot aniria bé. Després van dir que segons les dades previstes de matriculació l’escola ja no era necessària. El curs que ve entraran 80 nens menys a P3 en el conjunt de Vilanova, però aquestes dades no tenen en compte ni les noves incorporacions que es produeixen durant el curs ni que hi pot haver canvis els propers anys. I nosaltres el que no volíem és que l’escola desaparegués i que es traspassessin els nens a una altra escola.

Aquesta era la solució que plantejava el Departament a l’inici?

No, no, aquesta solució era la que vèiem que donaven a altres escoles d’altres lloc en la mateixa situació, però a nosaltres ens anaven passant amb raons i sense una idea clara, cosa que ens descol•locava. Precisament fa uns dies ens vam reunir amb altres escoles en la mateixa situació que ja fa mesos que sabien el seu destí però que rebutgen aquesta solució.

Creieu que el govern municipal actual ha fet els passos que tocava?

Bé, fa unes setmanes vam fer una festa i hi van venir la Neus Lloveras i l’Ariadna, i ens van dir que ens donaven suport, que lluitarien fins al final per la nostra escola. Ja s’entén que no ens podien dir altra cosa. També s’ha de dir, però, que ens havíem ofert per acompanyar-los en alguna reunió i no havien volgut.

Havíeu tingut algun contacte previ amb la Conselleria?

Oficialment, no. Havíem parlat fa uns vint dies extraoficialment amb la consellera, la Irene Rigau, al passadís del Parlament. I la consellera ens va dir en aquell moment que no ens preocupéssim, que estaven treballant molt de manera conjunta el Departament amb l’Ajuntament, per trobar la millor solució.

Tota la comunitat educativa estava d’acord amb la reivindicació?

Estàvem bastant units, però després potser particularment hi havia algú que creia que la millor solució per al seu fill era la reubicació en una altra escola. Des de l’AMPA sempre havíem cregut que aquesta no era la millor solució, perquè en llocs on s’havia fet als nens se’ls havia posat al gimnàs o s’havien traslladat els barracons al pati de l’escola on havien anat a parar.

Ja us vèieu a venir la solució actual?

En el seu moment, la regidora d’educació, l’Ariadna, ens va comentar que a Vilanova no hi havia cap escola on poder encabir 180 alumnes i ja ens va apuntar la possibilitat d’ampliar-ne alguna, solució que nosaltres en aquell moment vam agafar amb pinces. Després, tant des de Convergència com des del PP, se’ns va comunicar que en els acords dels Pressupostos s’havia inclòs l’escola com una prioritat del Govern.

Això us va fer tenir esperances?

Sí, nosaltres vam creure que si per al Govern era prioritària, per al Govern no podia ser una cosa contrària, si no, entraven en contradicció els polítics amb els tècnics. Que potser era qüestió d’esperar un parell de cursos. I mentrestant el nostre desig era que anessin entrant nens a P3 i que milloressin les instal•lacions, incorporant una biblioteca, un gimnàs,… Aquesta era una solució que semblava acceptable acceptable.

I ara, un cop sabuda la solució del Departament?

L’endemà de saber la decisió del Departament es va celebrar una reunió per decidir quina postura adoptar, però la decisió es va ajornar fins al dilluns dia 5 a la tarda. Llavors tornarem a plantejar-nos què fer sense la pressió dels primers moments.

2 Respostes per a “Entrevista amb Francesc Mayné, representant del col•lectiu de mares i pares de l´Escola Pasífae que han estat lluitant per la seva consolidació”

  1. Xochitl 05/03/2012 a 11:25 pm #

    Tot plegat llegint és veu clarament que molt seriosament no s’ho prenien els politics, no?
    Ara crec que toca actuar per que es tanca una escola publica a Vilanova, i a tot Catalunya unes quantes més, i a canvi es massifica una altra.
    Mes aviat, no han vingut a demanar disculpes, ja veurem quan busquin vots.

  2. Anna 06/03/2012 a 11:13 pm #

    Estic completament d’acord amb la Xochitl! Si no lluitem els pares,mares, professorat… per l’escola pública, qui ho farà? Així ens ha anat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s