ENTREVISTA DOS MEMBRES DE L’ASSOCIACIÓ GARRAF PLURAL, en Mehdi, com a president, i en Titif, com a portaveu

15 des.

Podeu explicar què és Garraf Plural?
És una associació creada el 2003 que, com el nom vol expressar ambla paraula “Plural”, som gent de diferents cultures, religions, països,…que hem tingut la idea de crear aquesta associació per donar com un model de convivència que pensem que es pot adaptar a la societat de Vilanova. Volem demostrar que podem ser de diferents orígens, cultures, etc… i viure sense problemes.

Hi ha gent de diferents orígens, doncs.
Sí, francesos, catalans, espanyols, africans, cubans,..d’un munt de llocs. Entre els fundadors hi havia un noi de Senegal, un de Gàmbia, d’Alemanya, de França, gent de Vilanova, … El Titif és de les Illes Comores i jo del Marroc.

Us vau inspirar en altres experiències per crear aquesta associació?
No, no, és una iniciativa que va sorgir aquí després de sis mesos de converses entre gent interessada, per arribar a concretar un nom i alguns projectes de treball en l’àmbit cultural

Quines activitats dueu a terme?
Sobretot culturals. També participem a les fires, fem orientació als nouvinguts en els àmbits jurídic, sanitari,.. per acompanyar, traduir, ajudar, gairebé com si fóssim un servei d’assistència social. Ara mateix tothom que té algun problema s’adreça nosaltres. A més, organitzem actes. Hem començat fa poc un curs d’àrab on es pot apuntar qualsevol adult que vulgui.

A part del local del TOC, on teniu la vostra seu, disposeu d’altres recursos o infraestructures? Com feu tota aquesta feina?
No, no tenim res més que això. Ho fem tot quan sortim de la feina, voluntàriament, ja que som una entitat sense afany de lucre.

Feu actes de difusió? Heu estat en aquesta ultima fira?
L’any passat sí, però aquest any no. Ens demanaven molts diners per l’stand i amb la crisi no ha pogut ser. Tenim una subvenció petita per a les nostres activitats però no ens arriba per a tot I sovint hem de posar diners de la nostra butxaca per alguns actes.

Teniu relació amb altres entitats?
Sí, n’hi ha que ens truquen sovint per col•laborar, com les associacions llatines o l’associació cultural de la mesquita. Estem afiliats també a la Federació Catalana d’Immigració i a un altra que té la seu a Granollers.

I amb l’Ajuntament o amb altres àmbits locals, hi treballeu?
L’Ajuntament ens ha deixat el local del Centre Cívic de la Geltrú per fer el curs d’àrab que hem esmentat abans i que va començar dilluns passat , per exemple. I volem tirar endavant un projecte de classes d’àrab per a nens juntament amb Catalunya Caixa a la Rambla Samà, obertes a tots els nens interessats, és clar. De moment hem sol•licitat l’espai. També ens agradaria participar a les festes locals, especialment a la Festa Major. Hi voldríem tenir el nostre espai com a Garraf Plural. L’any passat no va poder ser, però esperem que l’any que ve hi puguem ser presents. De tant en tant organitzem activitats esportives com partits de futbol amistosos, a Vilafranca, o aquí, i també de gastronòmiques. I una cosa molt important, fem un programa de ràdio cada dimecres de dotze a una a Canal Blau. A un altre nivell, de vegades fem coses amb la Generalitat, sovint anem a congressos o activitats sobre immigració, convivència, racisme,…. I participem també amb Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

Com veieu la societat vilanovina en aquests aspectes?
El racisme existeix i continuarà existint, d’això no n’hi ha cap dubte, aquí i a tot arreu. Caldria que tots féssim una mica d’esforç perquè la situació millorés. De tota manera és un bon senyal que Plataforma no hagi tret cap regidor a Vilanova. Però cal lluitar perquè no creixi, perquè eradicar-lo és molt difícil. Avui dia el racisme no té gaire sentit, quan per exemple Obama és qui mana més en aquest món. El que hi ha és més aviat odi al que es desconeix, xenofòbia.

Fa algunes setmanes es rumorejava que hi havia alguns problemes amb l’empadronament de nouvinguts, en sabeu alguna cosa?
Sí, hi havia problemes perquè demanaven papers o tràmits que no eren habituals, però sembla que el tema burocràtic s’ha solucionat.

Ara, que estem en crisi, hi deu haver més gent que us demana ajuda, no?
Per dir-ho obertament, la Generalitat no està fent bé les coses, està excloent molta gent, treuen els 600 euros del PIRMI a algunes persones que han viatjat al seu país, però no estan pensant en les famílies d’aquestes persones, on hi ha nens que pateixen la situació i que es troben en risc de marginació. Som tractats com objectes d’usar i llençar. Abans, quan no hi havia crisi i es necessitava els immigrants, doncs tothom era benvingut, i ara que hi ha crisi sóm els primers que la paguem. I entre nosaltres hi ha immigrants de segona generació, que portem molts anys aquí, tenim nens que parlen català, i que ens sentim tan catalans com els catalans. Tornant a la pregunta, doncs, en aquest moment estem fent més assistència social que no activitats culturals, perquè ara del que es tracta és d’afavorir la convivència.

Hi ha alguna altra associació semblant a la comarca?
No, som els únics que fem feina d’una manera global en aquest àmbit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: