Com neix Can Pistraus?
El setembre de 2006, diversos grups de gent amb interessos similars es van reunir per formar una entitat amb l’objectiu, bàsicament, de tirar endavant projectes culturals i festius comuns, sobretot per participar al Carnaval i a la Festa Major i, a part d’això, fer alguna altra coseta. Ara mateix som 85 socis i aquest any fem el cinquè aniversari; per tant, pel camí recorregut, estem prou satisfets.
Aquesta implicació amb el Carnaval us va dur a organitzar l’Arrivo de l’any passat…
Sí, després de muntar carrosses moltes vegades amb Can Pistraus i ja abans, perquè n’havíem muntat abans de Can Pistraus, un grup vam parlar d’organitzar l’Arrivo i ho vam demanar a la FAC. Com que no ho havíem fet mai, teníem preferència i l’any 2009 ens van concedir fer el de l’any següent. L’experiència comporta una feinada, però ho valorem molt satisfactòriament. Va anar molt bé i va ser molt gratificant veure com surt a la llum un projecte que has parit durant tot un any.
I també decidiu participar a la Festa Major, amb “El Tingladu”…
Fa cinc anys, els pabordes ens van demanar que organitzéssim el torneig de botifarra. Tot just feia un any que havíem començat i vam dir que sí, que ho faríem. Això va ser l’excusa perquè, l’any següent, vam decidir que allargaríem uns dies més d’actes i així ompliríem el buit que hi ha entre el correfoc i els dies forts de la Festa Major amb música i festa. És una manera de fer que gent que no acostuma a sortir amb cap ball popular tingui un lloc a la Festa Major.
Vau fer un escrit on criticàveu que se us posen pals a les rodes des de l’Ajuntament…
Es pot mirar des de punts de vista diferents. La relació de Can Pistraus amb l’Ajuntament sempre ha estat correcta però, pel que fa a la participació a la Festa Major, l’anterior govern no ho veia amb bons ulls perquè consideraven que l’organitzen els pabordes i que les entitats trepitjaven la seva feina. Nosaltres entenem que és una col•laboració, és una inversió de temps i de diners per tenir un altre espai on anar. Per això ho hem seguit fent, tot i que de vegades sense que es vegi massa bé des de la regidoria o de determinats “consells de savis”. D’altra banda, el govern actual ens ha assegurat que el Tingladu podrà seguir per molts anys.
El Tingladu porta sempre artistes catalans?
Aquesta és la carta magna del Tingladu, per dir-ne així. Volem fer cultura de país i, així com tenim el torneig de botifarra, que és un joc de cartes català, intentem que els grups coneguts, els caps de cartell, sempre siguin en català, tot i que hem tingut algun grup que cantava en altres idiomes. Han vingut Pau Riba, Quimi Portet, aquest any ve Roger Mas, entre d’altres, i de cara els propers anys volem mantenir aquest signe d’identitat i poder portar altres mites de la música catalana.
Com valoreu el teixit associatiu de la ciutat, sobretot pel que fa a les entitats juvenils?
Crec que estem en un dels moments més vius dels últims anys. Bàsicament hi ha tres entitats que fan moltes coses al llarg de l’any, que tenim ganes de fer coses. És perfecte que surtin iniciatives des de col•lectius de joves i que enriqueixen d’una manera o altra la cultura i l’oci a Vilanova.
I, seguint amb aquest fil, us agradaria que hi hagi més entitats implicades a la Festa Major?
I tant, des de Can Pistraus volem que hi hagi més gent, més entitats que participin i que facin més plural encara la Festa Major, que és una manera de fer-la més gran.
Voldries afegir alguna cosa més?
Ja que hi som, animar a tothom que passi pel Tingladu, des del dijous 28 fins al diumenge 31 de juliol, que és obert i que s’hi podrà sopar, escoltar música i passar una estona agradable en el marc de la Festa Major.
Deixa un comentari