CARME GUTIÉRREZ, MEMBRE DE LA COOPERATIVA DE CONSUM “LA VINAGRETA”

25 gen.


Què és “La Vinagreta”? Com va néixer?

“La Vinagreta” va néixer ara fa un parell d’anys, fruit de la preocupació d’un grup d’amics –sis o set– per aconseguir una alimentació sana: què mengem? d’on procedeixen els aliments que consumim? Arrel de diverses xerrades sobre aquest tema, vam decidir-nos a muntar la cooperativa: pensar com ens organitzàvem, buscar proveïdors… Quan ho vam tenir engegat, vam decidir començar a buscar més gent per poder treure més profit de la feina. “La Vinagreta” és un conjunt de gent –de consumidors– que ens ajuntem per adquirir conjuntament productes ecològics i de proximitat. Ens adrecem directament als productors, de manera que podem evitar els intermediaris i aconseguir, així, uns millors preus. “La Vinagreta” és una associació de gent que tenim un projecte en comú: a l’hora de comprar i de ser conscients de què estem consumint, no ens acaba d’agradar el fet d’anar al supermercat. A través de la cooperativa podem potenciar el tema dels productes de la comarca, que és difícil, molt difícil. No hi ha gaires problemes amb fruites i verdures, però sí amb la carn i els cereals. El nostre objectiu és comprar directament als proveïdors. Així, els ajudem una miqueta a ells i alhora ells ens ajuden a nosaltres, per qüestions de preus i qualitat.

En el teu cas, què et va portar a formar part d’un projecte com aquest?

Per qüestions de salut, vaig anar a parar a un homeòpata. És ell el que em va conscienciar de la necessitat de consumir aliments ecològics, de la zona i de temporada. També em va fer veure com ens afecta el fet de consumir productes elaborats no se sap on i no se sap com. A partir d’això, anar al supermercat amb aquesta consciència em demanava molt temps, havia d’anar intentant descobrir a les etiquetes què hi havia a cada producte, d’on venia… era horrorós. Però, és clar, un supermercat no està pensat per fer les coses així. No hi ha, per exemple, cap indicació sobre si un producte és transgènic o no. Arribes a la conclusió que no saps el que estàs menjant. La compra “normal” al supermercat és molt fàcil però acaba sent una enganyifa.

Com funciona la cooperativa?

Cada membre de la cooperativa fa la seva comanda. Nosaltres la centralitzem i, depenent del tipus de producte, cada setmana, cada quinze dies o cada tres mesos, traslladem la comanda directament al productor. Quan ens arriba una comanda hi ha una o dues persones que s’encarreguen de rebre-la i de preparar el paquet de cada membre de la cooperativa. Ho deixen a punt i cadascú passa a recollir-ho en el moment que pot. Hi ha diverses comissions que s’encarreguen de les diferents tasques: preparar les comandes, portar els comptes, etc.

Per a les verdures, per exemple, treballem bàsicament amb un productor, Can Perol, a qui fem una comanda cada quinze dies. Aquesta és la compra bàsica, la que fem sempre. A partir d’aquí, tenint en compte les inquietuds de cadascú i quins productes volem, anem buscant proveïdors i ens anem organitzant.

Ara mateix, treballeu només amb fruites i verdures?

Bé, de fet, comprem gairebé de tot. Anem creixent de mica en mica; fa poquet que vam començar i estem mirant de trobar més proveïdors per ampliar una miqueta tot això. Els dos criteris que tenim és que siguin productes ecològics i de proximitat, tot i que de vegades no és possible. Podem tenir un producte ecològic, per exemple, que vingui de lluny perquè aquí no es fa. Quan passa això, cadascú fa el que considera convenient.

En general, tenim la sensació que consumir productes ecològics surt molt car. És cert?

No tant com es pugui pensar. Evidentment, si te’n vas a una botigueta, és possible que sigui així. En molts casos, sobretot en la verdura, són els preus que podem trobar a qualsevol parada del mercat. És important el contacte directe amb el productor per estalviar intermediaris perquè són aquests els que encareixen els productes. A l’hora de comprar productes ecològics, la gent s’ho planteja perquè té la sensació que surten molt cars; fent-ho amb nosaltres, pel fet de fer comandes més grans i sense intermediaris, els preus són molt ajustats. Els productes que podem trobar normalment al mercat sense intermediaris ja no els demanem, no tindria sentit fer tota la feina si cadascú ja ho pot comprar directament.

En qualsevol cas, el preu no és una qüestió bàsica. És important tenir millors preus, per descomptat, però encara ho és més el fet de poder tenir una relació directa amb el productor, consumir productes de qualitat i establir entre nosaltres una relació especial, compartir experiències entre tots: d’on vénen els productes, quina mena de certificació tenen… Surten discussions i es genera un debat intern que també t’enriqueix.

Parla’ns d’altres experiències alternatives en què participi “La Vinagreta”

Vam començar el projecte pel fet de poder comprar producte ecològic. A mesura que anem treballant, però, anem aprenent altres coses. Per exemple, amb els diners. La necessitat de tenir un compte bancari ens va portar a plantejar-nos la possibilitat d’obrir-lo en una banca ètica i així ho vam fer. Molta gent que no coneixien aquesta mena de bancs han arribat a plantejar-se la possibilitat d’obrir-hi els seus comptes personals. A través de la cooperativa coneixem moltes iniciatives d’aquesta mena. A la llarga, ens agradaria poder difondre fora de la cooperativa totes aquestes iniciatives que anem coneixent, a través de documentals o de qualsevol altra manera.

Col•laboreu amb altres entitats similars?

A Vilanova, tenim contactes amb “La Pastera”, una cooperativa que té uns objectius i uns criteris semblants als nostres. Amb alguns proveïdors fem les comandes conjuntament, de manera que en surten afavorides totes les parts. “La Pastera” és una cooperativa força més gran que la nostra i ara mateix té llista d’espera per poder entrar a formar-ne part.

Quants membres teniu en aquests moments? Voldríeu créixer?

Ara estem estancats entre 15 i 20 persones, però sí, ens agradaria créixer. Realment implicats, som ara mateix deu o dotze. Hi ha gent que entra, s’hi està una temporada i després marxa. Volem ampliar-ho. Com més volum de compra, més possibilitats de trobar proveïdors, millors preus… Els proveïdors de la zona també en sortirien beneficiats.

Què s’ha de fer per entrar a formar part de “La Vinagreta”?

Només cal enviar-nos un missatge a lavinagretavng@gmail.com o venir a una de les nostres trobades, que són els primers divendres de mes al vespre, a l’Ateneu Vilanoví. Aquestes reunions ens permeten resoldre les qüestions que van sortint i estar en contacte entre nosaltres, més enllà del correu electrònic.

Voldries afegir alguna cosa per animar la gent a unir-se a “La Vinagreta”?

Animaria tothom a provar-ho. És difícil trencar la inèrcia del consum fàcil: anar al súper on tot és molt barat i molt ràpid i pràctic. No requereix temps ni has de pensar. Fer les coses d’una altra manera és complicat. De tota manera, els avantatges són moltíssims. El fet de no comprar cada dia t’obliga a organitzar-te, a pensar què necessitaràs i a ser més conscient del que consumeixes. Penso que l’esforç val la pena, adquirim molta consciència com a consumidors i establim una relació molt forta amb els altres membres de la cooperativa. Jo n’estic encantada, tot i la feina que em dóna.

Ben aviat començarem una campanya per difondre els serveis de la cooperativa i tota la cultura que estem traient d’aquesta experiència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: